25 octombrie - Ziua Europeana a Justitiei Civile

Ziua Europeană a Justiției Civile este destinată tuturor cetățenilor europeni, studenților și persoanelor care activează în domeniul justiției.
Pe de o parte, ritmul tot mai alert al transformărilor sociale din ultimii ani a generat un proces intens de profesionalizare a justiției civile, ramurile dreptului privat fiind în continuă diversificare. Pe de altă parte, normele și procedurile judiciare devin tot mai specializate și complexe. De aici apare pericolul unei 'abstractizări' a modului de funcționare a mecanismului judiciar pentru majoritatea cetățenilor.


Ziua Europeană a Justiției Civile se dorește tocmai o încercare de creștere a gradului de transparență a procedurilor judiciare, în așa fel încât acestea să fie pe deplin accesibile fiecărui cetățean în parte.
În România, la 25 octombrie, se organizează, anual, la nivelul tuturor instanțelor și parchetelor, acțiuni de tipul "ușilor deschise", prin invitarea cetățenilor la sediile instituțiilor, precum și la sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Aceste evenimente au ca scop consolidarea relației de încredere între cei care înfăptuiesc actul de justiție, magistrații și beneficiarii acestuia, justițiabilii.



La data de 5 iunie 2003, Consiliul Europei și Uniunea Europeană au stabilit desfășurarea în fiecare an, în ziua de 25 octombrie, a Zilei Europene a Justiției Civile, cu scopul de a aduce în atenția cetățenilor europeni modul de funcționare a justiției și de a sprijini dezvoltarea unui spațiu judiciar comun european. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...