Cand pisica nu-i acasa, joaca soarecii pe masa!
Incepand din 1931, la Florenta, Organizatia Internationala pentru Protectia Animalelor a declarat data de 4 octombrie Ziua Mondiala in care sarbatorim toate necuvantatoarele! Aceasta proclamare a venit ca urmare a informarii asupra faptului ca multe dintre specii se aflau in pericol de disparitie. Ziua nu a fost aleasa intamplator: 4 octombrie este data la care a fost canonizat Sfantul Francisc de Assisi, protectorul animalelor.
Desi in Romania, cel putin in Bucuresti, exista o intreaga disputa cu privire la situatia maidanezilor, suntem siguri ca ne putem gasi un moment al zilei in care sa ne intoarcem ochii inspre ei si sa incercam sa-i ajutam.
Cu prilejul Zilei internaționale a animalelor, în lume sunt organizate o serie de evenimente, precum: acțiuni de educare și informare, inclusiv în școli, acțiuni de voluntariat în adăposturi, campanii de sterilizare și de adopție, evenimente de strângere de fonduri, diverse competiții pentru susținerea cauzei animalelor, conferințe, emisiuni de radio și televiziune, ceremonii de binecuvântare a animalelor. De asemenea, iubitorii de animale pot face donații (mâncare, medicamente) pentru adăposturile de animale. Nu în ultimul rând, pot fi organizate marșuri de protest pașnice, spre exemplu pentru creșterea gradului de conștientizare asupra unei probleme specifice privind bunăstarea animalelor, pentru legi privind protecția animalelor etc. Multe manifestări pun accentul pe faptul că educația copiilor trebuie să cultive respectul și dragostea față de animale.
Numărul evenimentelor de acest gen, organizate de diverse instituții, organizații de protecție a animalelor etc., este în creștere de la an la an.
Primele lucrări privind drepturile și protecția animalelor au fost publicate în secolul al XVIII-lea, iar prima lege pentru protecția animalelor s-a numit "Martin's Act" și a fost votată de Parlamentul britanic la 22 iulie 1822. Textul Declarației Universale a Drepturilor Animalelor a fost adoptat de Liga Internațională a Drepturilor Animalelor și de Ligile Naționale Afiliate, în cadrul Întâlnirii Internaționale pe tema Drepturile Animalelor, desfășurată la Londra între 21-23 septembrie 1977. Declarația Universală a Drepturilor Animalelor a fost proclamată în mod solemn, la sediul UNESCO din Paris, la 15 octombrie 1978.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu