1 Decembrie – Ziua Nationala a Romaniei


1 Decembrie este Ziua Nationala a Romaniei, zi in care toti romanii sarbatorim Marea Unire de la Alba Iulia. Ca sa inteleaga copiii mai usor evenimentele de la 1 Decembrie 1918, incerc sa trec in revista cateva evenimente petrecute inainte de Marea Unire, informatii reunite de pe wikipedia.
Teritoriile romane inainte de unire:
O parte din Banat, comitat condus de “ban”, a fost organizat inca din 1228, ca o regiune infiintata la hotarele Ţaratului romano-bulgar pentru paza granitei regatului maghiar.
Bucovina, locuita de romani din cele mai vechi timpuri, a facut parte din voievodatul Moldovei. Ea este anexata de Austria in 1775.
In 1867, cand s-a infiintat Austro-Ungaria,  Marele Principat al Transilvaniei format din Maramures, Crisana, Transilvania a fost atasat Austro-Ungariei.
Asadar, din motive etnice si din punct de vedere al asezarii geografice, teritorii austro-ungare au fost alipite Romaniei (Transilvania, Bucovina, parti din Banat, Crisana si Maramures).
Romanii, sub dominatia austro-ungara, nu puteau avea politica proprie,  autonomie teritoriala, iar scolile superioare erau in limbile germana sau maghiara. Ei erau socotiti dusmanii Imperiului.
Romanii au fost sub dominatia Austro-Ungariei timp de 49 de ani, 1867-1918.
De ce Alba-Iulia?
( Desen : Diana – 12 ani )

In planul lor de a uni Tarile Romane, romanii au ales Alba-Iulia sa-i adaposteasca pe reprezentantii poporului romanesc din Transilvania, din doua motive: pentru ca in 1599, Mihai Viteazul a intrat triumfator in cetate, insotit de un alai maret, el realizand pentru prima data unirea Tarii Romanesti, Ardealului si a Moldovei. Din pacate, unirea a fost destramata in septembrie 1600. Al doilea motiv pentru care a fost aleasa cetatea Alba-Iulia a fost pentru ca in 1784, pe acelasi platou al cetatii, Horia, Closca si Crisan erau trasi pe roata in urma condamnarii lor.
Cine erau reprezentantii Marii Adunari?

Adunarea de la Alba-Iulia s-a tinut intr-o atmosfera sarbatoreasca. Au venit delegati oficiali, episcopi, consilieri ai societatilor culturale romanesti, delegati ai scolilor, ai meseriasilor, ai Partidului-Democrat Roman, ai organizatiilor militare si ai tinerimii universitare.
Pe langa delegatii oficiali, din toate colturile tarilor romane, de peste Carpati, sosea poporul cu trenul, cu carutele, calari, pe jos, imbracati in haine de sarbatoare, cu steaguri tricolore in frunte, cu table pe care statea scris localitatea de unde vin, in cantari pline de bucurie. S-au adunat peste o suta de mii de oameni pentru a fi de fata la cel mai maret eveniment din istoria romanilor.
Multimea imensa urca drumul spre cetatuie printre sirurile de tarani romani invesmantati in sumanele de patura alba si pe cap cu caciulile ostenilor lui Mihai Viteazul.  Pe portile cetatuii, flutura Tricolorul roman de pe care fusese rupta pajura nemteasca.
In acest timp, in sala Cazinei militare, delegatii tin adunarea.
Care a fost hotararea adunarii?

Vasile Goldis citeste Rezolutia Unirii:
Adunarea naţională a tuturor românilor din Transilvania, Banat şi Ţara Ungurească, adunaţi prin reprezentanţii lor îndreptăţiţi la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români şi a tuturor teritoriilor locuite de dânşii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al naţiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureş, Tisa şi Dunăre.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...