Bacterii, virusi si boli provocate

Majoritatea bolilor sunt date deinfectia cu virusi sau cu bacterii. Dar, ce sunt bacteriile si virusii? Bacteriile sunt microorganisme, in timp ce virusii sunt “pachete” de substante chimice. Unele bacterii si unii virusi, numiti agenti patogeni, pot infecta corpul si provoca boli.



Bacteriile sunt microorganisme unicelulare, mult mai simple decat celulele care compun plantele si animalele. Bacteriile se gasesc pretutindeni. Ele traiesc in sol, in aer si in sistemul nostru digestiv. Cele mai multe bacterii sunt organisme inofensive, dar unele specii, numite agenti patogeni, sunt daunatoare si produc boli.


Dupa forma lor, bacteriile patogene se impart in 3 grupuri:

·        Cocii au forma sferica si produc durerile de gat, abcesele si pneumonia.

·        Bacilii au forma de bastonase si produc febra tifoida si intoxicatia cu salmonella.

·        Spirochetele au forma spirala si produc boala Lyme si sifilisul.

Bacteriile invadeaza organismul uman pe diferite cai: prin picaturile inspirate din aer, prin taieturile pielii, prin apa si hrana inghitita si prin sistemul de reproducere, in timpul actului sexual. Odata ajunse in interiorul corpului, bacteriile se hranesc si se divid, eliberand toxine care afecteaza celulele corpului uman. De obicei, sistemul imunitar detecteaza bacteriile si le distruge. De asemenea, infectiile pot fi tratate si prin cure de antibiotice. Infectiile pot fi prevenite prin vaccinari, igiena corespunzatoare, apa de baut curata si prin curatarea ranilor cu substante antiseptice.


Virusii provoaca multe boli ale corpului uman, inclusiv herpesul, raceala, pojarul si oreionul. Virusii sunt “pachete” de substante chimice lipsite de viata, compuse dintr-o banda de material genetic – ADN sau ARN – inconjurata de un invelis proteinic. Pentru a se reproduce, virusii invadeaza o celula gazda si se copiaza. El provoaca boli fie prin distrugerea celulelor lor gazda, fie prin raspunsul sistemului imunitar la prezenta lor, care ar putea avea ca rezultat oboseala, febra si chiar distrugeri severe ale tesuturilor. De cea mai mare parte a virusilor, sistemul imunitar se ocupa fara aparitia starilor de rau. Unele infectii, cum este herpesul, se pot “ascunde” in interiorul corpului, reaparand periodic pentru a provoca alte eruptii. Unele infectii virale pot fi prevenite prin imunizare (vaccinare), dar cele mai mult sunt dificil de tratat prin intermediul medicamentelor. Antibioticele sunt total ineficiente. O boala virala, produsa de virusul imunodeficientei umane (HIV – Human Immunodeficiency Virus) ataca insusi sistemul imunitar. In timp, infectii oportuniste ataca organismul lipsit de aparare, provocand sindromul lipsit de aparare, provocand sindromul imunodeficientei dobandite (SIDA). In prezent nu exista tratament impotriva virusului HIV.



Sa nu uitam ca in organismul uman se gasesc nenumarati microbi, virusi si bacterii, in general inofensivi. Uneori aduc servicii sanatatii, alteori provoaca boli, iar sistemul nostru imunitar trebuie sa le tina piept. Din aceasta cauza organismul trebuie sa fie ajutat. Cum? Foarte simplu, se adopta un mod de viata sanatos, se apeleaza la nevoie la medicamente, injectii, etc. Oricum, eficacitatea depinde strict de tipul “invadatorilor” care ne ameninta si pe care dorim sa ii combatem.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...