Evolutia vietii omului

Existenta omului ca individ nu incepe, asa cum s-ar parea, o data cu nasterea sa. Pana la nastere, fiinta umana parcurge un drum lung si interesant (viata intrauterina in corpul mamei), pe care este bine sa-l cunoastem, caci de felul cum se desfasoara depinde in mare masura viata extrauterina a individului. De asemenea, stim ca organismul omului are o structura extraordinar de complexa.

Organismul uman adult este alcatuit dintr-un numar enorm de celule, grupate in tesuturi, iar acestea in organe cu functii diferentiate. Toate aceste celule s-au format dintr-o singura celula initiala - oul sau ovulul fecundat.Acesta este primul element biologic cu care incepe viata intrauterina a individului, care s-a format din unirea unui spermatozoid cu un ovul. E vorba de functia de reproducere si se parcurg urmatoarele etape: fecundatia, formarea si dezvoltarea intrauterina a embtionului si fatului uman si nasterea.

 


Viata omului se naste prin unirea a doua celule: ovulul produs de femeie si spermatozoidul produs de barbat. Din unirea lor rezulta oul uman, care masoara doar cateva sutimi dintr-un milimetru, de marime microscopica, fiind ca un fir de praf. Acest ou se va mari progresiv in timpul celor 9 luni de sarcina, in asa fel incat, la sfarsitul acestei perioade va rezulta o fiinta umana in greutate de aproximativ 3000 g si cu o lungime de 50 cm.

 

Fatul matur, nascut la termen, are masa de aproximativ 3-3,5 kg (de obicei, baietii sunt mai grei cu circa 500 g si cu 1-2 cm mai lungi decat fetele). Odata cu taierea cordonului ombilical, copii normali se misca cu putere, incep sa respire si sa tipe.

Din acest moment, fiinta umana strabate o cale lunga pana la perioada varstei adulte. In prima luna dupa nastere poarta numele de nou-nascut, apoi i se spune sugar pana la 1 an. Intre 1-3 ani el este anteprescolar, intre 3-6/7 ani prescolar, intre 7-10 ani perioada scolarului mic, intre 10/11-14/15 perioada scolarului mijlociu, intre 14/15-18 ani perioada scolarului mare sau adolescenta, s.a.m.d.



 

Luand particularitatile morfologice, fiziologice si psihologice drept criterii de urmarire a evolutiei vietii omului, putem vorbi de:

-         copilarie, de la nastere la 10-12 ani;

-         preadolescenta sau pubertate, intre 11-12 ani la fete si 14-16 ani la baieti;

-         adolescenta si tinerete, intre 11-14 ani;

-         varsta adulta, intre 18-65 de ani;

-         batranete, dupa 65 de ani.



In acest sens, este important de retinut faptul ca organele reproducatoare la om, ca si produsele lor, spermatozoizii si ovulele, desi exista si in copilarie sub forma rudimentara, nedezvoltata, se maturizeaza si pot sa-si indeplineasca functia abia dupa perioada adolescentei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...