Istoria otelului

Istoria otelului incepe din timpuri stravechi.

 Documentele vremii sesizeaza prezenta inEgipt cu 3.500 de ani i.Hr. a fierului de origine meteoritica. 

Astfel, la mare piramida din Giseh s-a gasit fier din aceasta perioada. Primele cantitati de fier obtinute din minereuri, prin interventia omului, dateaza cu 2.000 de ani i.Hr. Datorita cuptoarelor primitive care nu dadeau o temperatura suficienta topirii fierului, metalul obtinut era o masa pastraosa care nu devenea compacta decat prin inlaturarea zgurei prin ciocanire. Folosirea fontei – aliaj din fier continand 3-4% carbune si avand un punct de scazut fata de fier – se cunoaste abia din secolul al XVI-lea, secol in care apare si primul furnal inalt cu carbune de lemn. In secolul al XVIII-lea apar primele cuptoare inalte in care cocsul de huila inlocuieste carbunele de lemn. Abia in anul 1754 se construieste primul cuptor in care se obtine fier liber de carbune – otelul.

 Procedeul de lucru fiind greoi, pretul otelului era foarte ridicat.



  Adevaratul parinte al otelului a fost Henry Bessemer, a carui inventie, realizata in 1856, a constituit o adevarata revolutie in metalurgie. Bessemer s-a nascut la 19 ianuarie 1813 la Charlton, Anglia, dintr-un tata tipograf si o mama croitoreasa. Isi incepe activitatea tehnica la varsta de 17 ani si in 1851 realizeaza prima sa inventie prin imbunatatirea fontei. Sase ani mai tarziu el obtine otelul maleabil sufland printr-un tub de argila in cuptorul de argila care continea fonta topita. Otelul lui Bessemer, obtinut industrial, nu era insa de calitate superioara. El era poros, casant la rece si la cald. Inventatorul simte lipsa unei pregatiri stiintifice, drept care cere sprijinul chimistilor. In anul 1877, Sydney Gilchrist Thomas arata ca este necesara captusirea cuptorului lui Bessemer, facandu-l pe nu mai putin celebrul fizician Le Chateber sa-l caracterizeze astfel pe inventator: “In fata unei probleme determinate, el stia sa-si concentreze eforturile asupra tuturor detaliilor privind realizarea practica. O inventie pentru el era doar combinarea unui ansamblu de dispozitive metalice tinzand spre un rezultat precis.”



In cei aproape 150 de ani care s-au scurs de la inventia convertizorului lui Bessemer, drumul parcurs de otel a fost lung, dar maret. Dovada stau realizarile actuale ale metalurgiei contemporane.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...