Poluarea aerului si sanatatea


Dupa cum se stie, aerul formeaza invelisul gazon al Pamantului. El este un element indispensabil vietii, cantitatea consumata deorganismul uman fiind foarte mare. Intr-o singura respiratie patrund in plamanul nostru 0.5 litri de aer, ceea ce reprezinta 8 litri pe minut. In 24 de ore, cantitatea de aer utilizata de om atinge 14-15 m³.

In lipsa aerului omul nu poate supravietui decat cateva minute, in timp ce fara apa poate rezista cateva zile, iar fara alimente chiar cateva saptamani. Intre organism si aer exista un permanent schimb de gaze la nivelul pulmonului, suprafata de contact fiind foarte mare. La nivelul alveolelor pulmonare reprezinta aproximativ 70 m².

Aceste cateva date sunt suficiente pentru a demonstra importanta deosebita a aerului pentru sanatate.


Sa vedem insa care este compozitia normala a aerului atmosferic. Aerul este un amestec de gaze, in compozitia sa normala intrand: azotul, 78-79%, oxigenul, 20-21%, bioxidul de carbon, 0.03-0.04%,ozonul si alte gaze, 0.01%, vapori de apa, pulberi, bacterii, ciuperci, etc.

Dintre toate aceste element numai o parte au importanta in procesul respiratiei. Rolul cel mai mare ii revine oxigenului, fapt pentru care in proportia sa in aerul eliminat din organism este mult scazuta.


In aceeasi masura, datorita arderilor care se petrec in organism, creste proportia bioxidului de carbon. Azotul ca si celelalte gaze nu isi modifica proportia prin respiratie.

In acelasi timp, in procesul respiratiei creste cantitatea de vapori de apa si se retin intr-o proportie oarecare pulberile si germenii.

Prin acest schimb de gaze aerul intretine viata asigurand arderile necesare desfasurarii tuturor proceselor fziologice din organismul uman. Aerul insa poate actiona si in sens patologic asupra omului atunci cand este poluat.

Principalele elemente poluante



Numarul poluantilor atmosferici este foarte mare, azi recunoscandu-se cateva sute de elemente poluante clasificate dupa diferite criterii ca: origine, natura, starea de agregare etc.

Una dintre clasificarile cele mai cunoscute imparte poluantii atmosferici in doua grupe si anume:

- suspensii reprezentate de particulele solide sau lichide dispersate in atmosfera. Principala lor caracteristica consta in faptul ca in functie de marime sau greutate ele au o stabilitate diferita in aer. Cele mai mari si mai grele se depun repede si se numesc pulberi sedimentabile, iar cele mai usoare si mai mici pot persista timp nedefinit si se numesc pulberi in suspensie.

- gazele sub forma de poluanti in stare gazoasa, raspanditi in atmosfera datorita calitatii de a difuza cu usurinta, fiind purtati uneori la mari distante de locul unde au fost produsi si eliminati.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...